Volg ons op Linkedin

Linkedin

Forward is: inbreng van beide partijen

650x215 0001 bdf9818

Gemeenschap van goederen

In feite lijkt het simpel, alles wat er is aan vermogen en goederen verdelen. In praktijk ontstaan hier veel discussies over. De verdeling van eventuele investeringen, wat is het nu nog waard? En op welke dag de uiteindelijke beslissing wordt gemaakt. Wat is de peildatum? Forward staat u daarin bij en kan meer uitleg over geven. Schenkingen met uitsluitingsclausule vallen nooit onder de gemeenschap van goederen. Wanneer u na 1 januari 2018 bent getrouwd blijft alles wat u voor de trouwdatum bezat van u privé. Denk hierbij aan een eigen onderneming, eigen bankrekening of een eigen auto. Dat blijft van u. Wat u tijdens het huwelijk aan schenkingen of erfenis heeft gekregen blijft ook van u, ongeacht de vraag of er een uitsluitingsclausule aan is verbonden

Case: Privé vergoeding vanuit onderneming

Stel, een jaar voor het huwelijk bent u gestart met een eigen onderneming. Over dit voorbeeld is al veel gediscussieerd in literatuur maar in realiteit zijn er nog weinig rechtspraken over geweest. Volgens de wet kan de andere echtgenoot een redelijke vergoeding vragen voor de tijd en energie die in de onderneming is gestoken mitst dit aangetoond kan worden.

Case: Verdeling meubilair

Over smaak valt niet te twisten. Wanneer ex-partners allebei hetzelfde bankstel wil hebben kunt u eindeloos discussiëren over de waarde maar ook wie het toegedeeld krijgt. Wat inboedel betreft hebben beiden partijen evenveel recht op de bank. Tijdens een instantie heeft de rechter uiteindelijk een lijst aangedragen met ABABAB om de inboedel te verdelen. Wanneer er familieverhalen en een emotionele verbintenis of sentimentele waarde bij komt kijken krijgt dat vaak de gunfactor.

Case: Huisdieren met beheersregeling

Hoe gek het ook klinkt, huisdieren vallen ook onder goederen. Bij een procedure konden de scheidende partners er niet uit komen wie de eigenaar zou worden van de hond. Naar de rechter, en uiteindelijk is er uitgekomen dat 1 partner doordeweeks voor de hond mag zorgen en de andere in het weekend. Zijn er kinderen bij betrokken? Dan bekijkt de rechter het vanuit een ander perspectief. Wij streven ernaar om, waar de kinderen heen gaan, het huisdier ook mee te nemen. Dit geeft een vertrouwd gevoel.

Wie krijgt de woning?

In uw eigen woning heeft u herinneringen. Soms goed, soms slecht. Alles wat u voor het huwelijk samen had, ongeacht de verhouding, wordt gemeenschappelijk. Stelt u voor, u had vóór het huwelijk een huis gefinancierd in de verhouding 30/70 dan wordt het door het huwelijk in gemeenschap van goederen 50/50.

Is het haalbaar om alleen het huis over te nemen? Of moet het huis verkocht worden om het eerlijk te verdelen? Er wordt eerst gekeken naar de financiële situatie. Wanneer het door beide partners te betalen is ontstaat er een belangenafweging. De beslissende rechter kijkt naar wie het meeste belang heeft bij het huis. De criteria hiervoor lopen uiteen. Bekijk ook onze blogberichten over dit onderwerp. Voor meer informatie neemt u contact met ons op.

Heeft u behoefte aan iemand die u bijstaat of wenst u meer informatie?

Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.