Volg ons op Linkedin

Linkedin

Scheiden: procederen

650x215 forward advocaten logo 5

Procederen

PRO∙CE∙DE∙REN

werkwoord. (procedeerde, heeft geprocedeerd)

1. Een proces of rechtsgeding voeren

‘Als u er echt niet uit komt tijdens de scheiding van uw (ex-)partner, is het soms onvermijdelijk om te procederen. Een advocaat helpt u bij het regelen van de (echt)scheiding.’

 

De communicatie is slecht, uw (ex-)partner reageert nergens op of u heeft belang bij een snelle rechterlijke beslissing. Er zijn genoeg situaties waarin procederen onvermijdelijk is. Als een situatie niet langer houdbaar is, is een scheidingsprocedure de enige oplossing.

In zo’n geval wilt u er zeker van zijn dat u wordt bijgestaan door een advocaat die juridisch sterk is onderlegd. Zodat het geen slepende procedure wordt zonder échte uitkomst. U zoekt iemand met de juiste kennis én die een persoonlijke benadering niet uit het oog verliest. Het is al een pittige periode, dus wat extra steun is welkom.

Geeske van Campen en Patty Dekker van Forward Advocaten helpen u graag.

 

Hulp bij scheiden

Het is begrijpelijk dat de emoties soms hoog oplopen. ‘Normaal’ communiceren lijkt niet meer te kunnen. Er is onbegrip en verdriet. En u heeft vragen. Héél veel vragen. Hoe ziet een scheidingsprocedure eruit? Wat moet ik regelen? Wat betekent het voor de kinderen? Welke stappen moet ik nemen?

Of u heeft vragen over de alimentatie (kinder- of partneralimentatie), een zorgregeling voor de kinderen en afspraken over het gebruik van de echtelijke woning. Genoeg momenten waarop u een advocaat goed kunt gebruiken.

Een advocaat die:

  • precies weet wat in uw situatie de juiste juridische stappen zijn.
  • die vertelt wat uw rechten en plichten zijn.
  • naar u luistert, u begeleidt en door wie u zich gesteund voelt.

 

En wat doen Geeske en Patty dan?

Als familierechtadvocaten zijn Geeske en Patty gespecialiseerd in het begeleiden van (echt)scheidingen. Geeske heeft bijvoorbeeld veel ervaring met financieel complexe scheidingszaken en schrijft over rechterlijke uitspraken voor tijdschrift Rechtspraak Familierecht. Patty kent de wereld van scheidingszaken met internationale aspecten goed en staat bekend om haar inzichtelijke berekeningen van alimentatie.

Voor beide advocaten is empathie in hun juridische werk heel belangrijk. Mensen op hun gemak stellen, echt betrokken zijn bij en goed luisteren naar. De combinatie van uitgebreide juridische kennis en vaardigheden met hun inlevingsvermogen maakt de begeleiding uniek.

 

Wat levert een advocaat u op?

Om het verzoek tot scheiden in te dienen bij de rechter, heeft u een advocaat nodig. Dat is verplicht in Nederland. Of het nu een eenzijdig of gezamenlijk verzoek is.

Als u dan toch een advocaat inschakelt, wilt u wel dat..

..deze precies kan vertellen wat de beste juridische stappen zijn in uw persoonlijke situatie.
..het iemand is die snel reageert, goed bereikbaar en gemakkelijk benaderbaar is.
..het leidt tot een oplossing die u houvast biedt voor de korte én lange termijn.

Precies, een advocaat van wie u weet: hiermee vertrouw ik op een goede afloop.

Ik wil zo’n advocaat

 

Scheidingsprocedure: de eerste stap

Als u een procedure om te scheiden wilt starten, heeft u een advocaat nodig. Het eerste contact met Geeske en Patty is gemakkelijk en snel gelegd. Samen bekijkt u hoe de procedure eruit kan zien.

  1. U neemt contact met ons op. Dat kan per mail of telefonisch.
  2. Bij de eerste afspraak, telefonisch of live (zodat we elkaar kunnen zien), kijken we of het klikt. Uitgebreid en met volledige aandacht nemen we samen uw situatie door.
    • In welke fase zit u?
    • Heeft het op dit moment zin om samen aan de slag te gaan?
  3. Vervolgens bespreken we de opties van de scheidingsprocedure.
  4. Zo start de samenwerking. De eerste stap naar een oplossing voor de lange termijn is gemaakt.

 

Ik wil meer weten!

 

Specialisten in familierecht bij scheiden – Juridisch sterk en inhoudelijk goed

De juiste steun in een lastige periode – Goed bereikbaar en snelle communicatie

Van begin tot eind bijgestaan door uw eigen advocaat – Jarenlange ervaring en specialistische kennis

Persoonlijke benadering en begrip voor uw situatie – Een echte oplossing voor de korte én lange termijn

 

Procederen bij scheiden: veelgestelde vragen

Kan ik ook scheiden als mijn (ex-)partner het er niet mee eens is?
U kunt zowel een eenzijdig verzoek (als uw (ex-)partner het niet eens is met de scheiding of de financiële gevolgen) als een gezamenlijk verzoek voor een scheiding indienen. Dit verloopt altijd via een advocaat.

Hoelang duurt het om te scheiden?
Een scheidingsprocedure bij de rechtbank duurt minimaal drie tot zes weken, wanneer u het met elkaar eens bent over de gevolgen van de scheiding. Als u het niet met elkaar eens bent, duurt de procedure doorgaans al gauw een jaar.

Wat gebeurt er als de rechter een uitspraak heeft gedaan?
Na de uitspraak van de rechter kunt u twee dingen doen. Als u het ermee eens bent, moet uw advocaat de scheiding inschrijven bij de gemeente. Dit doet u binnen zes maanden na de echtscheidingsbeschikking. De datum van inschrijving is belangrijk voor bijvoorbeeld de alimentatie of pensioen. Inschrijven doet u bij de gemeente waar het huwelijk gesloten is. Als u het niet eens bent met de uitspraak, kunt u in hoger beroep. Dit doet u binnen drie maanden na de uitspraak.

Hoeveel kost een echtscheidingsprocedure?
U betaalt kosten voor de behandeling van de scheiding door de rechter (griffierechten). Daarnaast betaalt u voor een advocaat en/of mediation. De meeste mensen maken zich zorgen over de kosten als ze naar een advocaat gaan. Wij begrijpen die behoefte aan financiële duidelijkheid. De behandeling van de scheiding door een rechter bestaat uit een vast bedrag. De investering in een advocaat is onder andere afhankelijk van de duur van de samenwerking. Daarom vertellen wij u tijdens een eerste gesprek meer over de financiële mogelijkheden en de eventuele investering die erbij hoort.

 

Belangrijke begrippen uitgelegd

Voorlopige voorzieningen
Soms wilt u al vóór de scheiding rond is, afspraken vastleggen bij de rechter. Over alimentatie (kinder- of partneralimentatie), een zorgregeling of over het gebruik van de echtelijke woning. In deze situatie helpen wij u bij het starten van een procedure voor het treffen van voorlopige voorzieningen. Deze afspraken zijn geldig voor de duur van de echtscheidingsprocedure. Wanneer de procedure tot voorlopige voorzieningen start, vindt er binnen drie weken een zitting plaats. Hierin bespreekt de rechter de verzoeken en komen beide partijen en hun advocaten aan het woord. De rechter beslist zo snel mogelijk na de zitting. Meestal is dat binnen één of twee weken. Tegen de beslissing over de voorlopige voorzieningen kunt u niet in hoger beroep.

Bodemprocedure
De bodemprocedure is de echtscheidingsprocedure. Hierin komen de definitieve kinder- en partneralimentatie aan bod, net als het ouderschapsplan en de afwikkeling van financiële zaken. Deze bodemprocedure start binnen vier weken nadat de rechter de voorlopige voorzieningen heeft toegekend. Dit betekent niet dat u geen afspraken meer kunt maken. Het is normaal om met de advocaat van uw (ex-)partner te overleggen. Meestal doen we dat in een viergesprek: u en uw (ex-)partner en beide advocaten. Hierin maken we afspraken over belangrijke zaken. Als u er op bepaalde punten niet uitkomt, neemt de rechter daar op een later moment een beslissing over.

Hoger beroep en cassatie
Als u het niet eens bent met de beslissing van de rechter, kun u daartegen in hoger beroep gaan. Dit doet u binnen drie maanden. U neemt dan tijdig contact op met een advocaat, want deze stelt een goed beroepschrift voor u op. Hierin staat waarom u het niet eens bent met de beslissing van de rechter. Er kunnen ook bewijsstukken worden toegevoegd. De procedure in hoger beroep kan best lang duren, zo’n acht tot twaalf maanden. Ook in hoger beroep is er een zitting.

Als u het niet eens bent met de beslissing van de rechter in hoger beroep, kunt u in cassatie gaan. Niet in alle zaken heeft dit zin. Neem daarom van tevoren contact met ons op! Zo kunnen we kijken of cassatie in uw situatie een kans van slagen heeft

Ik neem contact op!