Volg ons op Linkedin

Linkedin

Overlegscheiding

650x215 forward advocaten logo 5

Overlegscheiding

O∙VER∙LEG∙SCHEI∙DING

zelfstandig naamwoord. (v) de.

1. Scheiding in overleg, collaborative divorce

‘Als u op een respectvolle manier wilt scheiden onder begeleiding van een team deskundigen, dan is de overlegscheiding misschien wel iets voor u.’

 

Een relatie of huwelijk beeïndigen, voelt vaak als een heftige beslissing. Weloverwogen, maar toch impactvol. Het proces dat daarop volgt, kán op een respectvolle manier verlopen. Zonder lange procedure bij de rechtbank, zonder te veel emotionele schade. Het kan.

Overlegscheiden wordt niet voor niets steeds vaker gekozen. Dat ziet advocaat en mediator Geeske van Campen ook. Samen met een team professionals gaat u voor een toekomstbestendige oplossing. Beiden bijgestaan door een advocaat, een mediator die de gesprekken begeleidt en eventueel aangevuld met een financieel adviseur. Als er kinderen bij betrokken zijn, kan er ook een kinderpsycholoog aansluiten.

Mediation én een eigen advocaat? Dan is een ‘collaborative divorce’ misschien wel iets voor u.

 

Scheiden in overleg

Scheiden is al vervelend genoeg. Onbegrip, emoties, meningsverschillen. Laat staan alle vragen die u heeft over de toekomst. Het liefst voorkomt u een vechtscheiding. Maar u wilt wel dat uw belangen behartigd worden door een advocaat.

Het woord ‘eerlijk’ komt steeds terug. Hoe gaan we eerlijk uit elkaar? Hoe verdelen we de financiën eerlijk? Wat is eerlijk ten opzichte van de kinderen?

Een overlegscheiding maakt dit gemakkelijker. Met de ‘Collaborative Divorce’-methode:

  • is alle kennis, kunde en ervaring van professionals verzameld in één team.
  • wordt u bijgestaan door een eigen advocaat die uw belangen behartigt.
  • bespreekt u behoeften, verwachtingen en knelpunten op een fatsoenlijke manier.
  • komt u samen tot een duurzame oplossing waar beide partijen tevreden mee zijn.

 

Ik wil hier contact over

 

En wat doet zo’n team professionals dan?

Bij een overlegscheiding werkt een team deskundigen met u samen naar een uitkomst met toekomstperspectief. Juridisch, financieel en eventueel voor de kinderen (zoals begeleiding bij het maken van een ouderschapsplan).

Niet elke advocaat kan zomaar een overlegscheiding uitvoeren. Alleen gespecialiseerde advocaten die de opleiding Collaborative Divorce hebben gedaan en lid zijn van de Vereniging van Collaborative Practice, mogen dit doen. Geeske van Campen is ervaren als mediator én advocaat bij scheidingen in overleg.

Mediator/coach
De mediator begeleidt de gesprekken tijdens een overlegscheiding. In dat proces maakt de mediator emoties bijvoorbeeld bespreekbaar en wordt de gelijkwaardigheid tussen beide partijen bewaakt.

Advocaat
Elke (ex-)partner heeft een eigen advocaat die aanwezig is bij de gesprekken. De advocaat geeft u ‘partijdige bijstand’, uw belangen worden behartigd. Ze helpen bijvoorbeeld bij het opstellen van een ouderschapsplan, maar ook bij de verdeling van gemeenschappelijke goederen of de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden. Zie het als een second opinion naast de mediator.

Financieel expert
De financieel deskundige geeft inhoudelijk advies en informeert u over financiële zaken. Vooral als het om een groot vermogen gaat, een (van de) partner(s) een onderneming heeft of als de financiële situatie complex is, is het fijn als er een professional helpt.

Kindercoach/kinderpsycholoog
Als u kinderen heeft, kunnen zij worden bijgestaan door een coach of kinderpsycholoog. Het is belangrijk om stil te staan bij wat ze nodig hebben en hoe zij de scheiding (emotioneel) ervaren.

 

Zo maakt u in overleg scheiden wél mogelijk

U wilt toch:

  • ..er geen sprake is van een vertrouwensbreuk of een lange rechterlijke procedure?
  • ..er een oplossing komt die houdbaar is voor de lange termijn?
  • ..er in de toekomst perspectief is om respectvol met elkaar te communiceren?

 

Precies, dat is wat u van de advocaten van Forward Familierecht mag verwachten.

Ik wil hier meer over weten

 

Is de overlegscheiding iets voor mij?

Een collaborative divorce is geschikt voor (ex-)partners die in goed onderling overleg willen scheiden. U begrijpt dat dit gemakkelijker verloopt met behulp van een team deskundigen op dit gebied. Op deze manier voelt u zich gesteund én weet u zeker dat afspraken goed vastgelegd worden. Hiermee voorkomt u een slepende procedure bij de rechtbank. Ook voor (ex-)partners die zakelijk aan elkaar verbonden zijn, is de overlegscheiding een uitkomst. Het team professionals zoekt altijd naar de beste oplossing voor beide partijen.

 

Zo regelt u een overlegscheiding

Als u graag in overleg wilt scheiden, neemt u contact op met Geeske. Samen bekijkt u hoe het traject eruit gaat zien.

  1. U neemt contact met Geeske op. Dat kan per mail of telefonisch.
  2. Bij de eerste afspraak, telefonisch of live (zodat we elkaar kunnen zien), kijken we of het klikt. Uitgebreid en met volledige aandacht nemen we samen uw situatie door.
    • In welke fase zit u?
    • Heeft het op dit moment zin om samen aan de slag te gaan?
  3. Vervolgens bespreken we de opties van de overlegscheiding. Welke professionals zijn er nodig en gewenst?
  4. Zo start de samenwerking. De eerste stap naar een echte oplossing is gemaakt.

 

Ik wil meer weten

 

Lid van Vereniging van Collaborative Professionals – Samen naar een toekomstbestendige oplossing
Getraind in gesprekken voeren met kinderen – Een team van deskundigen dat u bijstaat
Juridisch sterk, inhoudelijk goed en veel ervaring – Goed bereikbaar en snelle communicatie
Snellere afronding dan een echtscheidings- procedure – Eerlijk, open en respectvol overleggen

 

Kosten van overlegscheiden

De meeste mensen denken dat overlegscheiden hoge kosten kent. Dit hangt volkomen af van de situatie en het aantal gesprekken dat nodig is. Ook blijkt in de praktijk dat overlegscheiden sneller en voordeliger is dan een echtscheidingsprocedure. Wij begrijpen de behoefte aan duidelijkheid over het financiële plaatje. Daarom vertellen wij u tijdens een eerste gesprek meer over de financiële mogelijkheden en de investering die erbij hoort.

Ik neem contact op!